عمومی

افزایش طول عمر راهبند ها با چند نکته ساده!

جهت نگهداری و حفاظت از راهبند‌ها چند نکته ساده وجود دارد که رعایت کردن آن نکات، باعث افزایش طول عمر راهبند اتوماتیک می‌شود. به جای اینکه هزینه‌های زیادی صرف خرید راهبند جدید کنید، بهتر نیست جهت نگهداری و محافظت از آن‌ها دقت بیشتری داشته باشید؟

یک سری نکات مهم در رابطه با نحوه نگهداری راهبند‌ها وجود دارد که رعایت آن‌ها موجب افزایش طول عمر راهبند خواهد شد.
جهت پاسخ به این سوال که چگونه طول عمر راهبند را افزایش دهیم تا پایان این مقاله همراه ما باشید تا با رعایت چند نکته بسیار ریز، به راحتی به طول عمر راهبند بیافزایید.

به عنوان مثال اگر یک راهبند قرار است ۱۰ سال طول عمر مفید داشته باشد، با انجام نکاتی که در این مقاله اشاره خواهد شد، طول عمر آن به ۱۵ سال افزایش پیدا خواهد کرد.

آیا جلوگیری از ضربه، می‌تواند باعث افزایش طول عمر راهبند شود؟

به طور کلی راهبند‌های هیدرولیک، اصولا نیازی به سرویس نگهداری خاصی ندارند، اما انجام چند نکته جهت افزایش طول عمر راهبند هیدرولیک بسیار حائز اهمیت می‌باشد. تمام راهبند‌ها چه هیدرولیک چه مکانیک در مقابل ضربه، به شدت آسیب‌پذیر هستند.

برخی از راهبند‌ها هستند که اصطلاحا به آن‌ها میله‌های ضد ضربه هم گفته می‌شود. زمانی که به این راهبند‌ها ضربه وارد می‌شود، تنها اتفاقی که امکان دارد رخ دهد، آسیب دیدن یراق نگهدارنده می‌باشد. با اینکه این راهبند ضد ضربه بوده و یک گزینه بسیار عالی محسوب می‌شود، اما از آن سمت در طراحی آن چندین ایراد اساسی وجود دارد. بنابراین استفاده از این راهبند اصلا توصیه نمی‌شود.

موتور راهبند
موتور راهبند

در صورتی که به راهبند‌ها ضربه وارد شود، کدام قسمت بیشترین آسیب را خواهد دید؟

وارد نشدن ضربه یکی از مهمترین نکاتی می‌باشد که باعث افزایش طول عمر راهبند می‌شود. ضربه در راهبند مکانیکی، در بهترین حالت ممکن باعث آسیب رساندن به خود میله می‌شود.

در اثر ضربه میله راهبند کج می‌شود. اگر شدت ضربه خیلی شدید باشد، یراق نگهدارنده میله آسیب می‌بیند. همچنین امکان آسیب دیدن سایر تجهیزات وجود دارد. امکان روغن ریزی و رخ دادن چنین اتفاقاتی، در اثر ضربه شدید وجود خواهد داشت.

راهبند هیدرولیک در مقابل ضربه کمتر دچار آسیب می‌شود. به این علت که در این نوع راهبند ها، گیربکس وجود ندارد. اما در راهبند مکانیکی در بهترین حالت ممکن، امکان آسیب دیدن یراق نگهدارنده، شکستن پوسته گیربکس، آسیب دیدن گیربکس و از بین رفتن چرخ دنده وجود دارد. بنابراین باید مراقب باشیم که ضربه به راهبند وارد نشود.

پس از وارد شدن ضربه به راهبند، چگونه طول عمر راهبند را افزایش دهیم؟

اکنون با خود می‌گویید، در صورتی که ضربه به راهبند وارد شود، آیا راهی جهت افزایش طول عمر راهبند وجود دارد؟ چگون طول عمر راهبند را افزایش دهیم؟ جهت پاسخ به این سوال باید بگوییم بله، شما به راحتی می‌توانید با رعایت چند نکته ساده، به افزایش طول عمر راهبند کمک کنید.

در اولین مرحله ابتدا سریعا راهبند را از مدار خارج کنید. تحت هیچ شرایطی نباید از راهبند در این شرایط استفاده کرد. ترجیحا راهبند را خلاص کنید. پس از آن میله را باز کنید. اگر متوجه صدا‌های ناهنجار به موقع باز کردن میله شدید، یا مشاهده کردید میله دچار روغن ریزی شده است، میله را از پیچ‌هایی که روی بدنه قرار دارد، جدا کنید.

برای این کار، نخست پیچ‌ها را شل کرده و میله را به راحتی جدا کنید و نیازی نیست میله را خلاص کنید. پس از انجام اقدامات مذکور، به تکنسین مربوطه اطلاع دهید تا میله را بررسی کند.

در صورتی که به راهبند ضربه وارد شد، آیا می‌توان بلافاصله از آن استفاده کرد؟

یکی از مهمترین اقداماتی که جهت افزایش طول عمر راهبند بسیار موثر می‌باشد، استفاده نکردن از راهبند پس از ضربه شدید است. در صورتی که به راهبند ضربه شدید وارد می‌شود، نباید بلافاصله به آن، فرمان باز و بسته شدن دهید. در بسیاری از مواقع پس از ضربه به راهبند، کاربر جهت بررسی کردن راهبند، ریموت را می‌زند تا از سالم بودن راهبند اطمینان پیدا کند.

در این مواقع زمانی که راهبند به سمت بالا و پایین حرکت می‌کند، اگر قرار بود اتفاقی هم نیوفتد، در اثر این حرکت، امکان از بین رفتن چرخ دنده وجود دارد.

در اثر وارد شدن ضربه ممکن است چرخ دنده از جای خود خارج شده باشد و کاربر اطلاعی از آن نداشته باشد. بنابراین نباید بلافاصله از راهبند استفاده کرد.

نقش فنر بالانس جهت افزایش طول عمر راهبند به چه صورت می‌باشد؟

در راهبند هیدرولیک و مکانیکی یک فنری به نام بالانس وجود دارد. این فنر نقش بسیار مهمی در افزایش طول عمر راهبند دارد. زمانی که میله راهبند پایین است و به آن فرمان حرکت می‌دهیم، موتور سیستم با کمک فنر، میله را به حرکت در می‌آورد.

در واقع فنر باعث می‌شود تا فشار کمتری به موتور وارد شود. بنابراین تنظیم کردن فنر در تابستان و زمستان بسیار حائز اهمیت می‌باشد. زمانی که هوا به شدت گرم یا سرد است، با تکنسین مربوطه تماس بگیرید تا در اسرع وقت فنر دستگاه را بالانس کند.

در صورتی که فنر خیلی سفت شده باشد، آن را شل می‌کنند تا مانع از فشار آوردن به موتور شود. همچنین اگر فنر خیلی شل باشد، فنر را به گونه‌ای تنظیم می‌کنند که به هنگام بالا رفتن میله، فشار به موتور وارد نشود. اگر فنر بیش از حد سفت باشد و هوا سرد باشد، هم موتور آسیب می‌بیند، هم احتمال شکستن فنر وجود دارد.

بالانس کردن فنر راهبند
بالانس کردن فنر راهبند

آیا تردد بیش از حد، مانع از افزایش طول عمر راهبند می‌شود؟

از نکات دیگری که باعث افزایش طول عمر راهبند می‌شود، اهمیت دادن به تعداد تردد می‌باشد. برای مثال اگر یک مجموعه دارای ۵۰۰ واحد است، در هر دو ثانیه امکان تردد در پارکینگ وجود دارد، در چنین پارکینگی استفاده از راهبند مکانیک مناسب نمی‌باشد و باید از راهبند هیدرولیک استفاده کنید.

پس جهت افزایش طول عمر راهبند، حتما متناسب با نوع کاربری، از راهبند مناسب انتخاب کنید.

افزایش طول عمر راهبند
افزایش طول عمر راهبند

نقش روغن کاری و نوسانات برق در افزایش طول عمر راهبند چه می‌باشد؟

نکته بعدی که جهت افزایش طول عمر راهبند بسیار موثر می‌باشد، حفاظت از نوسانات برق است. اکثر برند‌های اروپایی استابلایزر یا نوسان گیر دارند. تا یک حدی که ولتاژ بالا و پایین شود، مشکلی برای دستگاه به وجود نخواهد آمد، اما اگر بیش از حد باشد، معمولا برد یا تنظیمات کنترل برد سیستم دچار آسیب می‌شود و بهم میریزد. در چنین مواقعی تکنسین باید مجدد آن را تنظیم کند.

روغن کاری و گیربکس کاری راهبند، نقش بسیار مهمی جهت افزایش طول عمر راهبند ندارد، زیرا گیربکس اصولا برای محیط بسته می‌باشد. یعنی چرخ دنده‌ها و گیربکس در سیستم‌های مکانیکی نیازی به سرویس ندارند.

در راهبند‌های هیدرولیک، امکان روغن ریزی وجود دارد که آن هم چندان اهمیتی ندارد. این دستگاه‌ها یک دریچه بازدید روغن دارند، تنها کاری که باید انجام دهید، بررسی کردن این دریچه طی ۳ الی ۴ ماه می‌باشد. اگر روغن کم شده باشد، باید تکنسین مربوطه آن را سرریز کند تا مشکلی پیش نیاید.

دلیل اصلی کم شدن طول عمر راهبند چیست؟

یکی از مواردی که باعث کاهش عمر راهبند میشود عدم رعایت استانداردهای کارخانه دراستفاده و یا نصب راهبند و همچنین فشار اضافی روی راهبند میباشد همچنین در صورت ضربه به میله راهبند احتمال شکست چرخ دنده های داخلی گیربکس در راهبندند های مکانیکی و خرابی
کینگ و اورینگ ودر نتیجه روغن ریزی در راهبند های هیدرولیک زیاد است
پیشنهاد میگردد جهت افزایش طول عمر راهبند نسبن به سرویس دوره ای پان اقدام گردد

آیا در جاهای کم تردد تر طول عمر راهبند بیشتر میشود؟

صد در صد در صورت تردد پایین راهبند طول عمر راهبند زیاد خواهد شد

آیا سرویس دستگاه بر طول عمر آن تاثیر دارد؟

در صورت قرارداد سرویس دوره ای و سرویس نگهداری راهبند طول عمر راهبند بین 3 تا 5 سال افزایش میبابد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *